top of page

HATHA YOGA ØVELSER

Et par fysiske asana til inspiration

Pawan Muktasana - luft og spændings frigørende stilling

Billedet viser en blid med effektiv yoga stilling.
Den kaldes Pawan muktasana på sanskrit:


Pavan betyder "vind" eller prana, mukta betyder "lindre" eller frigøre og asana "stilling" eller "sæde".

Denne yogaøvelse kan gøres på daglig basis, og er også en hjælp når du detoxer og gerne vil at styrke og  forbedre fordøjelsessystemet.
 

Når de abdominale muskler er spændte og de indre organer er komprimeret, øges blodcirkulationen og stimulerer nerverne, og dermed forbedres effektiviteten af de indre organer. Trykket på maven frigiver også eventuelle indespærrede gasser i tyktarmen. Desuden strækker den nakken og ryggen, og den lindrer de nedre rygmuskler og ryghvirvlerne.
Den virker også som massage på bækkenbunden og de seksuelle organer, og er for kvinder til gavn for menstrationsforstyrrelser.

Sådan gør du:.
Lig på ryggen med fødderne sammen og armene ved siden af din krop.
Træk vejret ind og mens du ånder ud, bøjer du højre knæ, folder hænderne omkring det og presser det ned mod maven.Træk vejret igen, og mens du ånder ud, løft dit hoved og bryst fra gulvet så du med hagen rører det højre knæ. Hold positionen, mens du tager nogle dybe og lange vejrtrækninger. På udånding kan du presse knæet tættere ind mod maven og brystet, og på udånding kan du give lidt slip og give plads til at få åndedrættet længere ned i din corpus. Ånd tilsidst ud, og læg hele kroppen ned på madrassen igen, og slap af.
Gentag med venstre ben og derefter med begge ben sammen. Tag gerne flere runder.

Bagefter læg dig i hvilestillingen savasana, til åndedrættet nulstiller sig, og gerne længere tid. Hold fokus på mave og navle, og hvordan åndedrættet bevæger sig dernede. Slip på hver udånding stress, spændingerne og hvad du ellers ønsker at slippe.  Mediter eventuelt på manipura chakra for en stund. Stræk kroppen lang og kom stille og roligt ud.
 

Agnisar - den der nærer ilden

En anden god øvelse der nære din forbrænding, din fordøjelse når der detoxes er Agnisar:

Agni betyder ild på sanskrit. Øvelsen øger blodcirkulationen i maveregionen, massager de indre organer, og styrker muskler og nerver. Den tænder den indre ild og bringer vitalitet til kroppen. Den er god mod forstoppelse, fordøjelsesbesvær og tab af appetit. Mennesker der ønsker at reducere fedt på maven kan også have god effekt ved regelmæssig brug.  Denne øvelse er også god mod tilstand af tunghed, søvninghed og dovenskab og manglende livs lyst. Mennesker, der lider af lungeproblemer kan hente en masse lindring mod astma og hals problemer.

Sådan gør du:
I øvelsen fylder du dine lunger, for derefter et ånde helt ud, så du tømmer for luft så meget som overhovedet muligt. Mens at du holder vejret ude trækker du dine mave muskler ( navle ) indad mod din ryg, derefter slipper du mavemusklerne. Du holder stadig vejret ude mens du gør disse flagrende bevægelser med maven, så længe du kan. En indre massage der føles som om at du ælter din mave.
Stå bagefter stille og mærk at åndedrættet falder til ro. Gå med i slippet, og mærk den nedadgående energi strømme ned i jorden. Tjek at du ikke spænder nogen steder, slip i maven, i bækkenbunden, i ansigtet og kæben.
Hvil dig bagefter et godt stykke tid med fokus på ånde drættet i maven og manipura chakra, bag navlen i rygsøjlen.

 

Garudasana : Ørnestillingen

Her er par ørne stilliner;  en yogisk og en taoistisk og min egen ørne serie

Flyv flyv...
 
Yoga varianten. Stå med samlede ben. På udånding gå dybt ned i knæ men lad hælene blive i gulvet. Læg højre ben ind over det venstre og læg højre fod om bag ved venstre læg. Stå stille til du har balancen. Hold hoften lige. På indånding løftes armene til skulderhøjde og håndfladerne vender mod himlen. Venstre arm krydses ind over den højre arm. Albuerne bøjes og du fører håndfladerne samme, så du holder venstres tommelfinger med den højre hånd. Løft albuerne til skulder højde. Sænk skulderne og mærk åndedrættet i ryggen. Luk øjnene og synk ind i ajna chakra.
Eller se ind i ørnens øje, du er nu ørnen, flyv.
Bliv der så længe du lyster, efterhånden slipper det i kroppen og du kan glide ned i en siddende stilling
Gentag stillingen ved at krydse ben og arme den modsatte vej.
 
Tao varianten er fysisk mindre krævende, men til gengæld skal indlevelses evnen skærpes.
Hvis koncentrationen glipper, kom ud af stillingen, og gør det igen men fornyet inspiration og begynderlyst.
Som et legende barn i fordybelse.
Stå med fødderne ved siden af hinanden. På indånding løftes de strakte arme ud til siderne i skulderhøjde.
Du går op på tæerne, med balance punkt i trædepuden under 2 og 3 tå.  læner kroppen en smule frem, og
Fæstner blikket i et punkt på gulvet frem for dig. Øjnene er afslappede men super fokuserede. Træk roligt vejret og mærk hvordan det strømmer ind i lungerne.
Gå ind i følelsen af en ørn svævende i luften. Nakkens styrke og det prægtige vingefang.
Dens overblik og jagt præcision, et majestætisk væsen med et ualmindeligt natur tro koncentration.
Mærk din egen sande natur. I fokus. I balance. Med et mål for øje. En vision.
 
Ørne serien -  Du ligger i barnet med panden i gulvet og mærker det tredje øje, med armene strakt opad bag ryggen. Et stærkt stræk som stod der lyn og ild ud af de strakte fingerspidser. På en indånding løfter du kroppen og kommer op på knæ ved at vippe bækkenet og bruge kraften i dit center, (i stedet for at læne dig frem)
Armene føres op over hovedet og du kigger mod himlen eller mod det tredje øje i panden og læner dig tilbage i ryggen. Hold på din bækkenbund. Hold stillingen så længe du kan. På udånding kommer du ned i barnet igen. Du kan i knæstilling tilføje en armcirkel både på vej op og på vej ned som en forlængelse af bevægelsen og dit åndedræt.

 

Vrksasana - Træ Yoga Stilling .

En skøn balance stilling, som kan få dig i en tilstand af ro og stabilitet. Den lærer os, at styrke og smidighed kan gå hånd i hånd, at man kan være i balance uden at være kontrolleret. Et træ bliver nødt til at bøje sig for vindens rasen, så den ikke brækker en gren, så nøglen i denne balance stilling er at slå rødder. At stå godt på fødderne. Hvis du føler dig usikker, så start med at slappe af i tæerne og forstil dig at de er lange og rolige. Vægten under din fod er lige fordelt, og musklerne på dit stående ben er aktivt, dog så afslappet som muligt. Det hjælper også på balancen at have et fokuserings punkt. Senere kan du lukke øjnene og finde balancen "indefra" - indre fokus.
Mærk jordens energi strømme op igennem kroppen og ind i himmelen, og tilbage igen.

pawanmuktasasana1.png
agnisar-kriya_1432703534.jpg
bottom of page