top of page

Maden på Retreats

Vi servere vegetarisk mad på kurserne, inspireret af folk som Umaro Cardogan, Birthe Straarup, og David Wolfe og deres viden omkring maden og urternes gode virkninger.

​

Grundlæggende har vi brug for at akklimatisere kroppen til naturens omskiftelighed ved at spise danske grøntsager som er stærke og tåler vinterens kulde. Tænk på grøntkålen eller pastinakken, hvor kompetent og vital den er og hvordan den smager bedst og sødes efter en frost nat. Dette aspekt er vi bevidste om på vores kurser, hvor lokale økologiske grøntsager, frugter og egne urter udgør hoveddelen af kosten.

Vi servere vegetarisk /vegansk mad på kurserne med udgangspunkt i den ayurvediske tradition for velsmagende og sund kost. 

​

Grundlæggende har vi brug for at akklimatisere kroppen og sindet til naturens omskiftelighed ved at spise årstiden danske grøntsager og frugter

Tænk på grøntkålen eller pastinakken, hvor kompetent og vital den er og hvordan den smager bedst og sødes efter en frost nat. De er stærke og tåler vinterens kulde og bringer os styrke og varme i den kolde tid. 

I praksis betyder det at maden om vinteren typisk er varm mad med varme krydderier og om sommeren mere kølig rawfood inspireret.  Forår og efterår som naturlige overgangsperioder hvor årstiden frugt og grøntsager sætter retningen. 

​

Eksempel på mad på retreat:

Morgenmaden om vinteren er f.eks. et komplet varmt måltid med hirse, curry med grønstager, nødder, stærk chutney , ghee, varm chai /golden milk og en sød chia grød til dessert (du er godt sulten efter 2 timers yoga praksis ). Om sommeren serveres f.eks grøn smoothie med forskellige bær fra haven og nødder til toppings, grød, chia, juice mv.

​

Frokost om vinteren er også et solidt varmt måltid med masser af grønne grøntsager som i f.eks. spinat/grøntsags curry, proteiner fra tofu/tempeh (fermenteret soya), chutney og kartofler eller ris.  Om sommeren serveres f.eks. to store salater, rawfood dressinger (med f.eks. nødder, ingefær, gojibær, byggræs) og måske en sød/stærk chutney eller andet lækkert. honning/salt hævet brød og humus. 

​

Aftensmaden både sommer og vinter er f.eks en dejlig cremet krydret suppe med årstidens grøntsager, med forskellige toppings (f.eks. rugbrødscroutoner, friske krydderurter, grøntkål og nødder). 

​

Alt sammen med variationer. Vi tør godt fortælle, at vi er kendt for god, sund og velsmagende mad.  

​

Vi spiser 100% økologisk og undgår totalt hvede, mælkeprodukter og sukker.

Vil køber de fleste tørvarer i Solhjulet og det meste af året bugner vores store have af grøntsager, frugter og bær. 

​

Tyg din mad.

Hvis du laver yoga og meditation for at have mere energi og overskud i hverdagen, så er det virkeligt værd at overveje at tage f.eks. 10 min. af din yoga praksis på måtten og bruge ekstra 10 min. på at tygge din mad rigtigt nærværende og grundigt.

På kurset vil vi udfører vi tyggeøvelser og inspirere til at være nærværende, om ikke andet så i respekt for "skaberen" og gartneren og kokken som i fællesskab har kreeret byggestenene til en sund og glad krop.

Selvfølgelig er det op til hver enkelt deltager, hvor lidt eller hvor meget man vil gå ind i dette “koncept.”  For nogle kommer det til at betyde en fuldstændig forandring i måden at indtage føde på! Når man først har fundet ud af, hvad det vil sige at tygge sin mad grundigt og mærket, hvad det gør ved ens fordøjelse og krop, ønsker man helt naturligt, at man kan blive ved med at spise på denne måde! Det er dog ikke så nemt som det lyder. Dels tager det meget længere tid at tygge, dels bliver man oftest forstyrret ved, at andre taler til én og dels har man jo bare travlt I hverdagen.

Spyttet er simpelthen den vigtigste healer kroppen har. Tygning er kongevejen til en god fordøjelse og dermed til et liv med masser af energi og kreative kræfter. Prøv i 2 dage at tygge alle dine måltider til en fuldstændig væske lignende tilstand, og se hvad der sker…

​

Tips til at tygge maden:

  • Små mundfulde. Læg mærker til om du sluger noget af maden inden du er færdig med at tygge. Hvis du tager en stor mundfuld vil du garanteret sluge noget af maden uden af det er tygget.

  • Undlad at tage mad på skeen før du er færdig med at tygge. Tyg færdigt at tag derefter en ny mundfuld.

  • Udlad tale, læsning, radio, tv eller andet under måltidet.

  • Tæl evt. tygningen. Bestem dig til f.eks. at tygge min. 30-40 gange uden af sluge noget.

​

Anbefalet litteratur: Solskinsmad af Birthe Straarup

 

Urter Som styrker og udrenser fordøjelse og kroppen

Urter er i Yoga og Tao beskrevet som den glemte kost. 

I vores kultur undervurdere de fleste betydningen af urternes helbredende og afbalancerende virkning. Tænk bare på hvor længe f.eks. en fersken kan holde sig i forhold til urter. Ferskenen måske et par dage, urter tørre simpelthen bare ind og bevarer deres styrke uden at gå i fordærv i årevis. Urternes styrke og holdbarhed er med til at beskytte kroppen på den lange bane, ved at gøre den modstandsdygtig overfor fordærv og nedbrydning. Fersken giver energi på den lidt kortere bane. Vi har brug for begge dele. Men vi glemmer tit det lange perspektiv og bygger vores hus på sandet, forbi vi vil have hurtige virkninger...

​

Urterne er en naturlig og velsmagende del af vores kost på retreats og kurser.

Desuden har vi kosttilskud til fri afbenyttelse: magnesium, selen, vitaminer, chorella, spirulina, propolis, omega 3...

​

Spis Grønt

Her er et lille udpluk af foråeret spiselige planter og blade, og hvordan de kan bruges:

Brændenælde
Brændenælden er god for fordøjelsen, da den stimulerer maven, tarmene og bugspytkirtelen. Den stimulerer leveren og øger udskilningen af urinsyre. Den virker også let vanddrivende og medvirker til at rense blodet.
Desuden indeholder den meget jern, kisel, kalium, klorofyl og A- og C-vitaminer.
Brændnældesuppe er super enkel et tilberede: Skyl dem, kog dem, blend dem, tilsæt lidt salt og lidt mandelmælk. Og nyd den cremede suppe.
 
Mælkebøtteblade
Mælkebøtte renser blodet og forbedrer leverens og galdens virke. Den indeholder meget kalium og er fuld af gode vitaminer og mineraler.
Den fine gule blomst smager sødt og kan bruges i salater og som pynt på desserter.
 
Skvalderkål
Skvalderkål er basedannende, rig på mineraler og virker udrensende, og menes at være specielt god til ledproblemer.

Ramsløg
De grønne blade indeholder 20 - 40 gange mere c-vitaminer end citroner, og smager fortrinneligt finthakkede i en salat med avokado, appelsiner, babyspinat og tranebær.

Birkeblade
Planten virker rensende og vanddrivende og bruges bl.a ved urinvejsinfektioner.
 
Bøgeblade
Giver frisk ånde. De lysegrønne friskt udsprunge blade smager godt i salat, og kan også bruges til saft. 

​

P1288720 copy.png
Galleri AYC_18.jpg
Galleri YFK 07.jpg
Galleri YRS 13.jpg
Galleri YRS 21.jpg
maden.jpeg
Galleri OYC 2016-26.jpeg
Hanging Herbs
Yoga-Retreat-Kreta-mad.jpg
maden.jpeg

Maden på Retreats

bottom of page