top of page

Kirtan - Syng fra hjertet 

 

Skaber samhøringhed og vækker den ubetinget kærlighed.

 

I de sidste årtier har der, også i Danmark, været en stigende interesse for at synge Kirtan og Bhajan, en spirituel musiktradition fra Indien, hvor man gentager guddommelige navne (mantraer), typisk med en forholdsvis simpel melodi og med masser af plads til improvisation og variation, både i rytme, dynamik og melodi. 

 

Vi synger altid masser af Kirtans på vores retreats og kurser, og vi bliver tit spurgt, hvorfor vi synger mantraer på sanskrit, vi er jo danskere? Alle indoeuropæiske sprog stammer fra sanskrit, så det er faktisk vores fælles originale sprog. Man siger, at sanskrit er gudernes sprog, som indeholder den perfekte vibration. Videnskabelige undersøgelser har dokumenteret, at når man læser et af de store hellige skrifter, f.eks. Bhagavad Gita, på sanskrit, så skaber det nogle helt andre og mere ”meditative” og helbredende EEG-målinger i hjernen, end når man læser den på spansk, fransk eller engelsk. Også selv om man ikke forstår ,hvad man læser, men bare læser lydene! Andre studier dokumenterer, at mantraer skaber unikke strukturer i f.eks. vand. Så vi synger på sanskrit, fordi lydstavelserne i dette sprog påvirker sindet og kroppen på en harmonisk måde, og så er det bare superrart at synge på. 

Galleri BYF 13.jpeg
yoga-dome.png

KIRTAN SOM EN RELATION TIL EN FORM AF KÆRLIGHED
 

I Kirtan-traditionen retter du din personlige kærlighed og bevidsthed mod en ”form” af den guddommelige kærlighed (mantraet), og igennem denne relation vækker du ubetinget kærlighed i hjertet. Mantraet og formen kan være Krishna, Kristus, Shiva, den Guddommelige Moder, Ganesha eller et andet aspekt. Du synger på mantraet og visualiserer den guddommelige form og lader dit sind og krop opsluge i denne form, både lydformen og den visuelle form. Vores sind har brug for en form at kunne koncentrere sig på, indtil også sindet er sat ud af spillet. Derefter ender vi det samme sted, lige meget hvilken guddommelig form vi elsker og hengiver os til. ”Jeg er kærlighed”, ikke som noget vi tænker, men som noget vi ”er”. Tænk på et gospelkor. De elsker Jesus, de elsker det liv, han levede, den vej, han viste, og ikke mindst den kærlighed, han var. De har opbygget en relation til denne form af kærlighed. Jesus er den, som vækker den ubetingede kærlighed i sangeren.  Alt dette er også noget af essensen i den yogaform, som hedder Bhakti Yoga. 

Galleri BYF 04.jpeg
Galleri BYF 02.jpeg
photo_2020-05-13_13-24-56.jpg

TRADITIONEN

Kirtan-bevægelsen har altid været tæt knyttet til Vaishnava- traditionen, som er en af de store spirituelle traditioner i Indien. En af de mest kendte Vaishnavas er Chaitanya Mahaprabhu,som fik Kirtan-bevægelsen til at blomstre idet 16. århundrede. På det tidspunkt var religionen i Bengalen styret af præster, som forbød sang og dans. Chaitanya Mahaprabhu var en revolutionær, som fik tusindvis af mennesker til at danse og synge i gaderne. 

 

FÆLLESSKABET

I dagens Danmark er det ikke forbudt at synge og danse. Og så alligevel, noget inden i os selv hæmmer vores udfoldelse og glæde. Det er ikke længe siden, at vi brændte de stærke hekse på bålet, som stod frem med urkraft og hengivelse i stemmen. De var farlige for dem med magt.

Sådan er det ikke mere! Vi lever i en gylden tid, hvad angår muligheden for at udtrykke sig frit.
Men der sidder alligevel en masse angst for at stå frem i mange mennesker. 

Derfor er det en stor velsignelse at synge og hengive os sammen med andre. I fællesskabet slipper du lettere angsten for at stå alene og være ”anderledes”, og du slipper glæden og livet løs... 

 

SINDETS VANER BLIVER BRUDT

Jeg husker tydeligt en oplevelse fra første gang jeg besøgte en Ashram i Tyskland,

 Det var søndag formiddag, og der var Prayers og Kirtan i templet. Jeg sad ærlig talt og kedede mig over de lange remser og sange, som jeg ikke forstod et muk af. Til sidst tænkte jeg: Hvad med bare at hengive dig til det, som sker, og synge med, så godt du kan? 10 minutter senere finder jeg min krop dansende rundt i en total lyksalighed. På vejen hjem den aften græd jeg af glæde over den kærlighed, som jeg mærkede så tydeligt og intenst i hjertet. Sindets vaner og styring var blevet brudt... 

photo_2020-05-12_17-25-24.jpg
Galleri BYF 23.jpeg
Galleri OYC 2016-48.jpeg

KIRTAN, SANG OG MUSIK ER FOR ALLE

Vi sidder 80 børn og voksne i et stort telt, klokken er otte om aftenen, og vi synger en simpel sang, hvor et mantra (lydstavelse) bliver gentaget. Vi starter stille og roligt, og langsomt stiger intensiteten, børnene og de voksne danser rundt, glade, frie og ét med lyden og lydhavet. Bagefter ”chanter” (synger) vi på lyden OM igen og igen. Alle flyder ind i lydhavet med deres egen stemme. Overtonerne lyder som engles sang, der er magi i luften, nogle af børnene falder i en dyb søvn, andre i en meditativ tilstand. Bagefter sidder vi helt stille sammen og me- diterer, lytter til lydene af naturen og mærker vores livgivende åndedræt. Der er stille, og der er en stemning af ubetinget kærlighed. Sådan er en typisk aften på de yogaretreats, hvor også børn deltager.

I musikken, sangen og hengivelsen kan alle være med, og vi kan mødes i den spirituelle dimension på tværs af alder, personligheder og meninger. Med vores udtryk deler vi glæde, fred, indsigt og kærlighed med andre. For mig er det noget af essensen i Vaishnava og Kirtan-tradtionen. 

 

MANTRAS

Kirtans bruges mantras i utallige sange og melodier, og du kan selvfølgelig finde på dine egne akkorder og melodier og synge fra hjertet. Ofte kombineres de forskellige mantras.
De forskellige traditioner har hver deres tilknytning til mantraerne.

Åbning af Domen - Feb. 2020

Vi var rørt dybt ind i hjertet og taknemmelige over en vidunderlig fest. Omkring 200 mennesker kom og fejrede Åbningen og Indvielsen af Jaahnvi Judit Hildebrandt kunstværk med os.

Det var en dag fuld af Bhakti; en følelse af samhørighed udtrykt gennem yoga, meditation, kunst og musik.

Her et lille stemningsklip fra Dagen.

OM Chanting til Åbning

Det er en virkelig skøn og transformerende praksis som renser for negativitet og åbner hjertet. Vi har været vidner til store forandringer og “helbredelser” blandt deltagere i OM Chanting cirkler.

bottom of page