top of page

Åndedrætsøvelser - Pranayama

Din adgang til det autonome nervesystem og underbevidste sind

Alt ånder, træerne, dyrene, mennesket.. .universet ånder. Vi deler alle den sammen luft, den samme åndedræts betingelse. Åndedrættet er altid nu, du kan ikke ånde senere eller ånde tilbage. Du kan blot være med dit åndedræt i dette øjeblik, i dette sekund af livet. Så med åndedrættet strømmer livet igennem dig. Lever med dig.

Åndedrættet er et mysterium i hvilket vi lever igennem.... Åndedrættet kan bringe dig hurtig tilbage til nuet.

Når vi bliver bevidste om åndedrættet og begynder at arbejde med det, har vi nøglen til at fjerne spændinger og blokeringer i kroppen og energisystemet. Åndedrættet er porten ind til det autonome nervesystem og gennem kontrol af åndedrættet får vi kontakt med et dybere niveau i os selv og kan bl.a. regulere pulsen, bloktrykket, fordøjelsen og stofskiftet. Depression og lav energi, som skyldes spændinger i det ubevidste kan skrælles af lag for lag...

atma-kriya-yoga.jpg
IMG_8884.png

Yogaens åndedrætsteknikker gør os bevidste om vor energi og vi behersker den. Det er meningen med ordet Pranayama, og formålet med disse metoder.

Viden omkring hvordan de forskellige åndedrætsøvelser virker er vigtig. Hvilken effekt ønsker du for krop, sind og sjæl når du begynder at styre og bevidst påvirke åndedrættet. Tingene skal forblive i balance. Derfor er det vigtigt at lære disse øvelser af nogle som har stor erfaring og indsigt i virkningerne.

Hvorfor trækker man vejret gennem næsen og hvornår vælger man at trække vejret ud gennem munden, skal åndedrættet ned i maven eller ligge i brystet? Kommer du ud af en stilling på indånding elle udånding, eller lader du blot åndedrættet passe sig selv. Bruger du åndedrættet til at forløse stress eller følelser, eller for at få pulsen op og varme I kroppen,…og så videre

Kært barn, har mange navne: Her er en lille smagsprøve på nogle af de elementer og åndedrætsøvelser du vil møde på kurserne.

Åndedræts meditation er en af de ældste og måske mest brugte åndedræt teknikker som du finder i alle de store religioner over hele verden. Blot det at skænke dit åndedræt 2 sekunders opmærksomhed er nok til at ændre det

 

Psykiske åndedræt, betyder ”sejrende” og lyder som en lille vind i halsen. Der er et enestående og effektiv åndedræt, der renser krop og sind, og det kan bruges i mange sammenhænge og på mange måder.

Nadi Shodana veksleåndedrætte der harmonisere de to hjernehalvdele og bringer mental klarhed og energi med sig.

 

Skildpadde øvelsen. En taoisisk åndedrætøvelser der renser hjernen, påvirker nervesystemet og fjerner spændinger I nakken.

 

Det naturlige spontane åndedræt er det åndedræt der altid er der. Den eneste forskel er at du mærker det, bliver bevidst om det. Se om du kan mærke dig ind på åndedrættet uden at ville ændre noget uden at syntes at noget skulle være anderledes. Mærk hvor det strømmer og hvor det ikke strømmer. Og så accepter det…

Bølgeåndedrættet. En indre massage af de indre organer gennem en bølgende bevægelse af bryst og bug. God mod fordøjelse besvær, stress og vrede. Har en afspændende effekt.

Traneåndedrættet. En taoistisk åndedræt øvelse der stille og roligt gør dit åndedræt dybere, længere og roligere.

 

At tilbageholde åndedrættet danner blandt andet vej for energien (prana) at flyde og strømme. Du bliver bevidst om pauserne i dit åndedræt, der hvor åndedrættet vender.

Rytmisk åndedræt. Mærk åndedrættes rytme, bevægelsen i kroppen der følger hvert et åndedrag i din krop.

 

Åndedrættet i maven er god mod stress, forstoppelse, ved følelsesmæssigt uro. Se hvor dybt du kan få det ned i kroppen. Helt ned i bugen, bækkenbunden, korsbenet, lænden…

 

Åndedrættet i næsen skaber mental klarhed, giver energi og renser energistrømme i kroppen.

 

Forbind dig med det store åndedræt. Du er en del af universet, og universet er en del af dig

En taoistiske lungeøvelse

Lunge øvelsen er særdeles god når vejret er fugtigt, blæsende og koldt. Men kan bruges på alle tider af året og døgnet.
Den siges at kunne kurere en hvilken som helst lungelidelse, også en god omgang forkølelse. Øvelsen styrker og træner åndedrætssystemet, samt huden, der ofte er omtalt som ”den tredje lunge”
 
Øvelsen går i sin simple form ud på at fulde og udvide lungerne i brystkassen med luft, for derefter at tømme lungerne fuldt ud, så meget som overhovedet muligt.
Når vi træner lungernes kapacitet ved fuld udvidelse og sammentrækning styrker vi vores generel sundhed og muliggør en bedre optagelse af ilt og energi, og hjælper derved lungerne til at gøre deres arbejde med at bekæmpe ”fremmedlegemer” som de uafbrudt udsættes for; forurening, bakterier, gigtstoffer, mikroskopiske partikel i luften, støv, virusser...etc.
Næsen er et utroligt effektiv filtrerings organ, men er dog ikke i stand til at frafiltrere al ting, derfor er det vigtigt at lungerne er sunde og i vigør.  Næsen varmer også luften op til legemstemperatur, før den kommer i berøring med lungernes sarte væv; det er en af de mange gode grunde til at trække vejret gennem næsen.

Sådan udføre du lungeøvelsen.
 

  1. Stå med parelle fødder i en hofte brede. Ryggen er rank, og hagen en lille smule ind mod brystet. Hovedet er oprejst, som om nakken strakte sig opad.

  2. Tøm dine lunger helt for luft ved at ånde ud og flet fingrene bag ryggen i strakte arme.

  3. Træk langsomt vejret ind gennem næsen, så lungerne udvides. Mens du strækker armene bagud og væk fra ryggen. Dette åbner for brystkassen. Hold hagen ind mod brystet og træk KUN vejret ind med brystkassen under denne øvelse.

  4. Slip hændernes greb og før armene frem for dig, mens du puster ud gennem munden, helt ud. Du bevæger nu armene i en stor cirkel ved at føre dem fremad, og opad mod hovedet og derefter ned bag ryggen og tilbage mod kroppen, alt imens du ånder ud. Fingrene skal under hele cirkelbevægelsen være strakte. Du ender cirkelbevægelse ved at stå med strakte arme fremfor dig  i skulderhøjde og nu med løse håndled.

  5. Flet fingrene bag ryggen og gentag øvelsen på en ny indånding

 
Jeg elsker selv at gøre den øvelse for lungerne ved havet, så den fede salte havluft kan strømme ind og fulde kroppen og lungerne med energi.  Eller blot åben et vindue og træk den livsgivende og healende friske luft ind med øvelsen. Når du puster ud, mærk da alle bakterierne, den gamle luft og affaldsstoffer forlade dine lunger.

group-meditating.jpg
yoga-dome.png
mennesker.png
bottom of page