CENTERET
CENTERET
Maden på Retreats
Vi servere vegetarisk mad på kurserne, inspireret af folk som Umaro Cardogan, Birthe Straarup, og David Wolfe og deres viden omkring maden og urternes gode virkninger.
​
Grundlæggende har vi brug for at akklimatisere kroppen til naturens omskiftelighed ved at spise danske grøntsager som er stærke og tåler vinterens kulde. Tænk på grøntkålen eller pastinakken, hvor kompetent og vital den er og hvordan den smager bedst og sødes efter en frost nat. Dette aspekt er vi bevidste om på vores kurser, hvor lokale økologiske grøntsager, frugter og egne urter udgør hoveddelen af kosten.

Maden på Retreats
​
Vi servere vegetarisk mad på kurserne, inspireret af folk som Umaro Cardogan, Birthe Straarup, og David Wolfe og deres viden omkring maden og urternes gode virkninger.
​
Grundlæggende har vi brug for at akklimatisere kroppen til naturens omskiftelighed ved at spise danske grøntsager som er stærke og tåler vinterens kulde. Tænk på grøntkålen eller pastinakken, hvor kompetent og vital den er og hvordan den smager bedst og sødes efter en frost nat. Dette aspekt er vi bevidste om på vores kurser, hvor lokale økologiske grøntsager, frugter og egne urter udgør hoveddelen af kosten.
​
Vi spiser 100% økologisk undgår totalt hvede, mælkeprodukter og sukker.
Økologi er bestemt ikke ensbetydende med gode råvarer. De store supermarkeder forlanger nu økologi vare til en pris, hvor producenter skal gå stærk på kompromis med kvaliteten for at kunne levere.
Derfor køber vi så vidt muligt fra små lokale grøntsagsavlere som dyrker med hjertet og forstand. Og vores egne urte og grøntsagshave er i hastig udvikling....:-)
Vores faste biodynamiske leverandør, Jørgen fra Ornebjerg, er et livstykke som kan inspirere. Med sine 83 år står han stolt og energifyldt efter en lang hård arbejdsdag med timevis i marken og på marked. Hans rødbeder smager af rødbede og ikke af jord, gulerødderne søde som slik, grønkålen frisk og sprød. Det er mad som smager af natur og skønhed.
Sjak fra Marjatta er vores anden faste biodynamiske leverandør. Rolig og stærk vandrer han omkring i sit store gartneri. Man bliver mødt af et fast varmt håndtryk og blide opmærksomme øjne der smiler til en. Tiden står stille...
Hans grøntsager er så lækre at selv de mest kræsne børn æder i kilovis..:-)
​
Eksempel på mad på retreat:
Før morgenyogaen er der friskpresset citronsaft med vand. Citronsaft hjælper med at rense kroppen og holde den optimale pH niveau. Desuden anbefaler vi et drys alkavital i vandet..
Morgenmaden består typisk af: frugtsalat med friske frugter og bær med Mynteblade og Vanilie. 
En grød typisk med ris, havre eller hirse. En grøn Smothie med Spinat, ingefær, citron, banan, mandler mv. Vores faste udvalg af super food:
hyben, hampeprotein, gojibær, byggræspulver, kakao, carob, kanel mv...
Til frokost og aftensmad servere vi f.eks.:
 En sammenkogt ret med linser/bønner, grøntsager og med ris. Dertil et bredt udvalg af salater med f.eks. masser af persille, dild, tomater, romainesalat, gulerødder og spirer. 
Vi servere dejlige rawfooddressinger med nødder, ingefær, gojibær, byggræs mv. og Måske en sød/stærk chutney eller andet lækkert.
Tyg din mad.
Hvis du laver yoga og meditation for at have mere energi og overskud i hverdagen, så er det virkeligt værd at overveje at tage f.eks. 10 min. af din yoga praksis på måtten og bruge ekstra 10 min. på at tygge din mad rigtigt nærværende og grundigt.
På kurset vil vi udfører vi tyggeøvelser og inspirere til at være nærværende, om ikke andet så i respekt for "skaberen" og gartneren og kokken som i fællesskab har kreeret byggestenene til en sund og glad krop.
Selvfølgelig er det op til hver enkelt deltager, hvor lidt eller hvor meget man vil gå ind i dette “koncept.” For nogle kommer det til at betyde en fuldstændig forandring i måden at indtage føde på! Når man først har fundet ud af, hvad det vil sige at tygge sin mad grundigt og mærket, hvad det gør ved ens fordøjelse og krop, ønsker man helt naturligt, at man kan blive ved med at spise på denne måde! Det er dog ikke så nemt som det lyder. Dels tager det meget længere tid at tygge, dels bliver man oftest forstyrret ved, at andre taler til én og dels har man jo bare travlt I hverdagen.
Spyttet er simpelthen den vigtigste healer kroppen har. Tygning er kongevejen til en god fordøjelse og dermed til et liv med masser af energi og kreative kræfter. Prøv i 2 dage at tygge alle dine måltider til en fuldstændig væske lignende tilstand, og se hvad der sker…
​
Tips til at tygge maden:
-
Små mundfulde. Læg mærker til om du sluger noget af maden inden du er færdig med at tygge. Hvis du tager en stor mundfuld vil du garanteret sluge noget af maden uden af det er tygget.
-
Undlad at tage mad på skeen før du er færdig med at tygge. Tyg færdigt at tag derefter en ny mundfuld.
-
Udlad tale, læsning, radio, tv eller andet under måltidet.
-
Tæl evt. tygningen. Bestem dig til f.eks. at tygge min. 30-40 gange uden af sluge noget.
​
Anbefalet litteratur: Solskinsmad af Birthe Straarup
Urter Som styrker og udrenser fordøjelse og kroppen
Urter er i Yoga og Tao beskrevet som den glemte kost.
I vores kultur undervurdere de fleste betydningen af urternes helbredende og afbalancerende virkning. Tænk bare på hvor længe f.eks. en fersken kan holde sig i forhold til urter. Ferskenen måske et par dage, urter tørre simpelthen bare ind og bevarer deres styrke uden at gå i fordærv i årevis. Urternes styrke og holdbarhed er med til at beskytte kroppen på den lange bane, ved at gøre den modstandsdygtig overfor fordærv og nedbrydning. Fersken giver energi på den lidt kortere bane. Vi har brug for begge dele. Men vi glemmer tit det lange perspektiv og bygger vores hus på sandet, forbi vi vil have hurtige virkninger...
​
Urterne er en naturlig og velsmagende del af vores kost på retreats og kurser.
Desuden bruger tager vi en urtetinktur om morgen/aften bestående at urter som passer til årstiden og kursets tema. F.eks. med ginseng, ingefær, hyldeblomst, sarsaprilla og mange andre urter. Urter som tinktur, er lette for kroppen at optage og virker godt.
Vi har forskellige kosttilskud til fri afbenyttelse: magnesium, selen, vitaminer, chorella, propolis, omega 3...
Vi har mange forskellige tinkturer stående og skulle der opstå specielle akutte svækkelser eller sygdomme som f.eks. forkølelser og hovedpiner kan vi anvende disse urter specifikt.
​
​
Spis Grønt
Her er et lille udpluk af spiselige planter og blade, og hvordan de kan bruges:
Brændenælde
Brændenælden er god for fordøjelsen, da den stimulerer maven, tarmene og bugspytkirtelen. Den stimulerer leveren og øger udskilningen af urinsyre. Den virker også let vanddrivende og medvirker til at rense blodet.
Desuden indeholder den meget jern, kisel, kalium, klorofyl og A- og C-vitaminer.
Brændnældesuppe er super enkel et tilberede: Skyl dem, kog dem, blend dem, tilsæt lidt salt og lidt mandelmælk. Og nyd den cremede suppe.
Mælkebøtteblade
Mælkebøtte renser blodet og forbedrer leverens og galdens virke. Den indeholder meget kalium og er fuld af gode vitaminer og mineraler.
Den fine gule blomst smager sødt og kan bruges i salater og som pynt på desserter.
Skvalderkål
Skvalderkål er basedannende, rig på mineraler og virker udrensende, og menes at være specielt god til ledproblemer.
Ramsløg
De grønne blade indeholder 20 - 40 gange mere c-vitaminer end citroner, og smager fortrinneligt finthakkede i en salat med avokado, appelsiner, babyspinat og tranebær.
Birkeblade
Planten virker rensende og vanddrivende og bruges bl.a ved urinvejsinfektioner.
Bøgeblade
Giver frisk ånde. De lysegrønne friskt udsprunge blade smager godt i salat, og kan også bruges til saft.
​
​
​







